Songs of Love and War med manskören Profundo

Från Tormis och Sibelius till Debussy, Elgar och Britten rör sig musiken i denna konsert. Den nya manskören Profundo har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges bästa under sin ledare, den internationellt kända kördirigenten Rangar Bohlin.

Profundo är en projektbaserad kammarmanskör som har sin bas i Mariakyrkan i Helsingborg. Ensemblen genomför runt fem projekt varje år och leds sedan 2022 av Ragnar Bohlin. Medlemmarna är sprungna ur Skånes rika körliv och blandar amatörsångare och professionella solister. Repertoaren stäcker sig från svensk körlyrik över tysk romantik till baltisk folkloristik och anglosaxisk samtidsmusik – för att nämna några av alla stilar och genrer som Profundo entusiastiskt kastar sig över. Låt dig hänföras av en ensemble som förenar precision, klang och musikalitet i ett konsertprogram som innehåller några av manskörsrepertoarens främsta verk.

Ragnar Bohlin är organist och dirigent, och sedan september 2022 verksam som organist i Mariakyrkan i Helsingborg. Åren 1995–2007 var Bohlin kyrkomusiker i Maria Magdalena kyrka i Stockholm. Som Chorus Director för the San Francisco Symphony Chorus mellan 2007 och 2021 har Bohlin dirigerat verk som Bachs h-mollmässa och Juloratorium, Orffs Carmina Burana, Händels Messias, Poulencs Figure Humaine m.m., samt förberett kören för världsberömda dirigenter så som Esa-Pekka Salonen, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt och Michael Tilson Thomas. År 2010 vann han en Amerikansk Grammy för Best Choral Performance för Mahlers åttonde symfoni med Michael Tilson Thomas som dirigent. Som gästdirigent har Bohlin rest över hela världen och engagerats av Sao Paulo Symphony, Stavanger Symphony, Malmösymfonikerna, Edmonton Symphony, Helsingborgs Symfoniorkester, Formosa Singers, Seraphic Fire m.fl. År 2010 dirigerade han Brahms Requiem i Carnegie Hall. Bohlin har lett masterclasses över hela världen och var ledare för San Francisco Conservatory Chorus mellan 2009 och 2021. År 2014 grundade han den professionella kammarkören Cappella SF och har med dem spelat in tre CD-skivor. Han var guest music director för den världsberömda mansensemblen Chanticleer under 2014–15. Bohlin har arbetat med Svenska Radiokören många gånger och har spelat in tre CD-skivor samt gjort ett antal radioinspelningar med dem. Han har också varit gästdirigent för Ericsons Kammarkör och Stockholms Operakör. 2018 debuterade han med BBC Singers. Bohlin har kyrkomusikerexamen samt diplom i kördirigering från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han studerade dirigering för Jorma Panula och Eric Ericson, piano för Peter Feuchtwanger samt sång för Nicolai Gedda. Han har blivit tilldelad Johannes Norrby-medaljen, en amerikansk Grammy, The Michael Korn Award, Swedish America Chamber of Commerce Cultural Awards och har även vunnit ett flertal priser i internationella körtävlingar. Mer information finns på ragnarbohlin.com

 

Solister:

Staffan Lindberg, tenor, Stefan Engström, baryton, Johan Hugosson, piano

 

Program:

Kaksikpühendus (sats 1), Tormis

Ballad of Little Musgrave, Britten

Nimrod (Agnus Dei), Elgar

Quatre petites prières de Saint Francois d’Assise, Poulenc

Invocation, Debussy

Rakastava, Sibelius

Järnets förbannelse, Tormis