Jane Austen och musiken – med Afternoon Tea

Jane Austens sex odödliga romaner är fulla med musik. På Emma-dagen den 23 juli bjuds ni med på en musikalisk tidsresa tillsammans med en av den engelskspråkiga litteraturens stora stjärnor – Jane Austen.

Det kommer att handla om Jane Austens musikaliska vardag, musikens roll i sällskapslivet, dansmusiken, tonsättarna hon nämner och inte nämner, hur ett pianoforte dyker upp utan avsändare, italienska arior som måste översättas, varför Georgiana Darcy övar så mycket, den oemotståndliga lusten att dansa en skotsk jig, erbjudandet att öva i en del av slottet där ingen blir störd och konsten att frakta en harpa…

Högläsning, musikhistoria och musik för en röst, två röster, violin, viola och klaviaturinstrument varvas i den här soarén (så måste det väl heta?) där du får höra Jane Austens egen favorittonsättare, hennes bästa kärleksbrev, något om hur viktigt det är att öva, den älskade Robin Adair, lite Wolfgang Amadeus Mozart, lite som du kanske känner igen från någon film – och den ende tonsättare som hon faktiskt nämner vid namn.

Från och med kl. 14.00 och i pausen serveras det Afternoon Tea i RAVINEN Café & Bistro. Traditionen uppstod lite efter Jane Austens död 1817, men vi tror att hon skulle ha tyckt mycket om den.

Kom gärna i din finaste 1700-tals- eller empiroutfit!

 

AFTERNOON TEA ÄR FULLBOKAT, men det finns gott om biljetter kvar till föreställningen. Kombinera gärna föreställningen med annan god fika i caféet.

 

Cecilia Alrikson – sång och klaviatur (piano, pianoforte eller cembalo)

Anna Braw – violin, viola och sång

 

Längd: Ca. 120 min med paus

Pris: 245 kr

Pris med Afternoon Tea: 490 kr

 

Cecilia Alrikson är sång- och körpedagog vid Oskarshamns folkhögskola och är också verksam som frilansande sångerska, främst inom kyrkomusik. Hon sjunger i bland annat Fröjdeljud och ensemblen Bach Collegium Småland och arbetar med olika musikaliska projekt för att sprida klassisk musik till barn och unga.

 

Anna Braw spelar fiol och viola i bland annat Cappella Lundensis och sjunger i kammarmusiksammanhang. Hon har arbetat med musik av kvinnliga tonsättare i många år, upptäcker fortfarande fler hela tiden och presenterar en del av dem på Facebook-sidan ”Listen to her – music by women composers”.