Förklädd gud med Noora Karhuluoma och Johan Sandberg

Ej för de starka i världen
men för de svaga

En konsert med sopran Noora Karhuluoma, tenor Johan Sandberg och pianist/organist Nils Tykesson

 

Vilket svenskt verk är mer känt av de hundratusentals svenska körsångare och musikälskare som finns runtom i landet än Förklädd gud?

I den här konserten möter vi verket i en helt ny version för två soloröster och piano. Det är fortfarande Skåne-bördiga Lars-Erik Larssons musik och Hjalmar Gullbergs text men i den här mycket intima versionen framstår verket som skirt och ännu starkare.

Larssons verk interfolieras i konserten med ny musik av tre nu levande tonsättare:

Den numera legendariske Lundatonsättaren Johan Magnus Sjöberg har i ett mångårigt samarbete arbetat med prästen Kristina Nielsen-Jernecks texter där man kan höra att poet och tonsättare känner varandra väl.

Ängelholmsbaserade tonsättaren Stefan Klaverdal har hittat musik i Svenska Akademiledamoten Jila Mossaeds texter. Åtta sånger ur diktsamlingen Åttonde Landet. Mossaed är en säregen röst i det svenska diktlandskapet. Man kan läsa in hennes iranska bakgrund i många av texterna och fascinationen över det nya land hon kom till 1986.

Nils Tykesson från Höganäs, som också ackompanjerar på piano i konserten har bidragit med ett instrumentalt stycke där piano och röster möts i en meditation.

 

Musikerna:

Noora Karhuluoma är utbildad på Sibeliusakademien, Johan Sandberg Musikkonservatoriet i Köpenhamn, Nils Tykesson Musikhögskolan i Stockholm