Boken om Ulla och Gustav Kraitz

Boken KRAITZ handlar om Ulla och Gustav Kraitz. Två konstnärer väl förankrade i den nationella och internationella konsten. Förutom i Sverige har de haft utställningar och uppdrag med offentliga verk i både New York och San Francisco, samt i en rad europeiska länder.

Gustav Kraitz är utbildad skulptör vid Konstakademin i Budapest. Han flydde 1956 från Ungern och kom till Sverige. År 1960 träffade han Ulla Stenkvist, målare utbildad vid Konstfack i Stockholm, och de gifte sig året därpå. Under mer än ett halvt sekel har de arbetat tillsammans och utvecklat såväl sina egna som ett sammanflätat konstnärskap, där två temperament förenas.

I Förslöv i Skåne har de sin kinesiska brännugn där aska och luftströmmar skapar glasyr enligt en tusenårig teknik. Ingen behärskar den här tekniken så som Gustav Kraitz. I sina offentliga verk behandlar de på ett genomgripande sätt det offentliga rummet som en visuell upplevelse, där människan alltid inbegrips i helheten. Skulpturerna byggs oftast upp av geometriska former, som ställs mot de organiska. Verken är arkaiska och uttrycker något allmängiltigt, så som livets uppkomst och dess gåta. Skulpturerna visualiserar också skönheten i sig, där livet står i centrum.

Den rikt illustrerade boken ger en ingående bild av paret Kraitz konstnärskap. Texterna är skrivna av Göran Christenson, Gösta Lilja, Jon Johansson, Carl-Johan Olsson, Lennart Rudström och Göran Hermerén. Boken är formgiven av Gabor Palotai.

Det avslutande kapitlet berättar om en av höjdpunkterna i deras verksamhet. Under 30 års tid har de haft en vision om en konsthall på Bjärehalvön. Den 1 oktober 2021 förverkligades denna vision då RAVINEN Kulturhus öppnade i Norrviken i Båstad.

I samband med bokutgivningen visas en ny utställning i Kraitz-salen. Utställningen bygger på bokens innehåll och visar bilder tagna av fotograf Mikael Bertmar, en film om boken av Gabor Palotai och en skulpturinstallation av Ulla och Gustav Kraitz.