Skräckmusik

Halloween-tider! Birgit Nilsson-salen förvandlas till ett mardrömslikt landskap med spännande ljud och ljus hela dagarna. Lördag kl. 13.00 och kl. 15.00 är det en koreograferad ljusshow. För hela familjen.

Onsdag 1/11 kl. 11.00–17.00, Skräckmusik i urval av Stuart Fawlkes/Cities and Memory

Torsdag 2/11 kl. 11.00–20.00, Skräckmusik i urval av Raffaele Pezella/Unexplained Sounds Group

Fredag 3/11 kl. 11.00–17.00, Skräckmusik i urval av MUU/Timo Soppela

Lördag 4/11 kl. 13.00 och 15.00, Halloweenshow med spännande koreograferad ljusshow av Ludvig Uppman och musik av Stefan Klaverdal

Söndag 5/11 kl. 11.00–17.00, Skräckmusik i urval av Hardi Kurda/Space21

 

 

Mer detaljer för vuxna:
Halloween och skräck har i alla tider fascinerat människor och inspirerat till såväl litteratur som film och musik. Mycket av det ljudande som man kan associera till t.ex. skräckfilm har egentligen sitt ursprung i internationella strömningar bland elektronisk musik och ljudkonst. Därför är vi stolta över att kunna presentera ett så stort urval av musik och ljudkonst från hela världen.

Musiken och ljuden presenteras kontinuerligt hela dagarna med en ljusinstallation. På lördagen ersätts det kontinuerliga med två koreograferade shower.

 

Lite kort om de olika dagarna och det omfattande programmet:

Onsdag 1/11 musik i urval av Stuart Fawlkes/Cities and Memory
INFERNO
Cities and Memory är en av världens största ljudprojekt med mer än 1000 artister som bidrar till målet att remixa hela världen, ett ljud i taget.

Den ljudkarta som Cities and Memory långsamt bygger av världen består av två ljud: en inspelning av ljud från en verklig plats, men också ett som inspirerats av originalinspelningen som presenterar den platsen och tiden som något nytt, kanske även som en annan plats.

På hemsidan www.citiesandmemory.com kan besökare navigera platser genom deras verkliga ljud och de associerade konstnärliga tolkningarna.

På RAVINEN hör vi ur samlingen musikaliska och ljudande tolkningar av Dantes Inferno – kanske det litterära verk som inspirerat till flest vidare konstnärliga tolkningar någonsin. I den här tolkningen har musiken satts till stumfilmen L’Inferno från 1911 och den kan också ses samtidigt.

 

 

 

Torsdag 2/11 musik i urval av Raffaele Pezella/Eight Tower Records/Unexplained Sounds Group
THE BLACK STONE
– Music for Lovecraftian Summonings

En del hävdar att skräcklitteraturens mästare H.P. Lovecraft inte gillade musik. Han kan ha lidit av odiagnostiserad musikalisk anhedonia, en sjukdom där man inte kan uppfatta musik som något glädjefullt.

Många av Lovecrafts berättelser bryts trots det av ett musikaliskt interlud för att distrahera läsaren från vad som faktiskt sker. Det mest prominenta är att det högsta väsendet i Lovecrafts böcker, Azathoth, representerar kaos i mitten av universum och är alltid ackompanjerad av förhäxad frukt och trummor.

Vi kan inte veta om han verkligen gillade eller ogillade musik, men vi kan vara säkra på att musiken spelade en viktig roll i hans värld.

Eight Tower Records album är en del i ett pågående arbete att skapa ett musikaliskt Lovecraft-universum.

Eight Tower Records är ett skivbolag, bokförlag och specialiserar sig på mörkare musik och fantasier. Det är också en del av det vidare Unexplained Sounds Network. Läs mer: www.patreon.com/eighthtower

unexplainedsoundsgroup.bandcamp.com

 

 

 

Fredag 3/11 ljudkonst i urval av Stefan Klaverdal i samarbete med MUU/Timo Soppela
UNEMAA SYNTEESI / DREAMLAND SYNTHESIS
Under flera år på 2000-talet har MUU genom Rita Leppiniemi, Timo Soppela och Petri Kuljuntausta samlat ljudkonst med anknytning till Finland eller MUUs verksamhet i andra länder och fäst det på 13 CD-skivor. Det är en unik samling av ljudkonst som inte bara innefattar finska artister utan även artister från en rad andra länder, som Baltikum, Norden, och flera andra europeiska länder. Varje skiva har ett tema, men urvalet är annars inte baserat på någon specifik stilriktning utan handlar mer om angreppspunkten och associationer till temat. Några av upphovspersonerna har sin bas i bildkonst, medan andra är tonsättare och musiker.

I ”Skräckmusik” finns det spår från nästan alla album.

MUU är en Finskt tvärkonstnärlig konstnärsorganisation som grundades 1987 för att representera och föra fram nya och experimentella konstformer. Målet för MUU är att utveckla och möjliggöra samarbete mellan konstnärer som arbetar inom olika områden genom att skapa projekt, events, seminarier och utställningar med MUU (”de andra”) konstområdena och skapa kulturella politiska diskussioner.
http://www.muu.fi/

 

 

 

Lördag 4/11 kl. 13.00 och 15.00 Halloweenshow med laser av Ludvig Uppman
SECRETS
Lördagens program är inte kontinuerligt utan består av två shower där musik av Stefan Klaverdal ackompanjeras av koreograferat ljus i design av Ludvig Uppman.

Musiken kommer i huvudsak från två album med elektronisk musik av Klaverdal baserad på teaterpjäser där han arbetat med teater InSite i Malmö. Det är albumen ”secrets” och ”transcendence”.

Secrets
Hemligheter kan vara farliga. De kan också vara fascinerande och spännande, och i det här fallet är de båda. Vad är det vi ser? Vad är det vi hör? Färgas det av våra förutfattade meningar? Materialet till detta album komponerades till en teaterpjäs om två flyktingbarn på rymmen från myndigheterna. Vem är vår vän? Vem är vår granne?

Transcendence
Ett långsiktigt mål för mänskligheten kan sägas vara att bli något mer, att utvecklas, att sträva mot himlen, upplysning, nirvana eller liknande. På sätt och vis är den här musiken en berättelse om den resa man kanske kan göra från att vara en vanlig människa till att bli något bättre, som individ och som mänsklighet.

Den skapades ursprungligen till en teaterpjäs baserad på Josef Conrads ”Mörkrets hjärta”

 

 

 

Söndag 5/11 i urval av Hardi Kurda och Space21, Kurdistan
BEAMS OF LIGHT
Space21 är en ljudkonstfestival i Slemani, Kurdistan och drivs av den Svensk/Kurdiska tonsättaren, forskaren och konstnären Hardi Kurda, bosatt i London.

Arbetet med att etablera en ljudkonstfestival i Kurdistan har fortgått under lång tid och det är nu så pass etablerat att Space21 räknas som en internationell stor festival. Som en del i det internationella arbetet har Kurda samverkat med en hel del europeiska konstnärer, och ljuden i söndagens urval består därför av både improvisationer och kompositioner från såväl Slemani och, faktiskt, ett samarbete mellan Malmö/Lund/London.

Läs mer om Space21 här: https://space21.org/