Rollen vi ärvde

”En av de vackraste visor jag visste som barn var den om liten Karin. Kungen åtrådde henne men straffade hennes nej med döden. En sång så vacker och vemodig att jag först som vuxen insåg vad den verkligen handlade om. Hur många sånger och sagor har vi inte sjungit, hört och läst utan att reflektera över synen på man och kvinna?”

Ett kammarspel om förväntningar, oskrivna regler, krav, skuld och skam.

Rollen vi ärvde är en personlig och intim resa över hundra år. Det handlar om bilden av flickor som den sjöngs i visor och lästes i böcker, i skolan och i hemmet. Det handlar om hur vi växt upp och förändrats med tiden. Och varför är det som det är?

Med humor och allvar reflekterar vi över vår egen generations bild av kvinnan, över de kvinnoideal vi växt upp med, över de förebilder som format oss och över oss själva som mer eller mindre ofrivilliga medspelare.

”En föreställning som blandar teater med musik och dans. Med mycket värme och humor fick den mig att tänka på kvinnorna i min egen familj och de roller som de tilldelades.”
– Malin Nilsson, producent Riksteatern Lund

 

SARA EKMAN, dansare, regissör och koreograf. Utbildad vid Balettakademien i Stockholm. Verksam som koreograf på Malmö Opera, Operan i Köpenhamn och Stockholm.

SOFIA SÖDERBERG, musiker, dirigent och tonsättare, är en mångsidig musiker och sångerska. Hon utbildade sig först till organist och cellist och har framför allt profilerat sig som dirigent inom vokalmusik.