Lunds Vokalensemble och Stina Ekblad

Lunds Vokalensemble är en av Sveriges främsta amatörkörer. Körens drygt 35 sångare hyser alla en stor kärlek till körmusik och delar viljan att förmedla känslor och uttryck genom musiken.

Körens grundläggande rena, transparenta och homogena klang som utvecklades under tidigare dirigenten Ingemar Månsson är fortfarande ett kännemärke, men sedan Martin Arpåker tog över som dirigent och konstnärlig ledare 2017 har dynamiken utvecklats ytterligare och uttrycket breddats.

Allt sedan starten 1990 har kören arbetat med en bred repertoar, från renässansmusik till nyskrivna verk, med tyngdpunkt på a cappellamusik. Genom åren har Lunds Vokalensemble uruppfört musik av tonsättare som Sven-David Sandström, Jacob Mühlrad och Anna-Lena Laurin. Kören samarbetar också regelbundet med gästartister i olika genrer: från stjärnsopranen Cornelia Beskow till jazzlegendarerna Georg Riedel, Jan Allan och Jan Lundgren.

Vid dagens konsert har kören glädjen att samarbeta med skådespelaren Stina Ekblad, som bland annat läser texter ur verken som framförs. Stina Ekblad tillhör Dramatens fasta ensemble och är en av sin generations mest hyllade skådespelare. Hon anlitas ofta som uppläsare och recitatör av lyrik och melodram, gärna i samarbete med musiker och orkestrar. 2020 valdes Stina Ekblad in som hedersledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

Konserten bjuder på allt från klassisk körlyrik till ett helt centralt körverk från 1900-talet: Francis Poulencs Figure Humaine från 1943. Poulencs verk speglar på olika sätt människans längtan efter ett liv i fred och frihet – en längtan lika aktuell i vår tid.

 

Program:
Ack Värmeland du sköna/Hatikva – Trad. Arr: Helena van Heel
Even when he is silent – Kim André Arnesen
Peace – Mark Kilstofte
Figure Humaine – Francis Poulenc

Längd ca 70 min
Ingen paus

 

Medverkande:
Lunds Vokalensemble
Stina Ekblad, recitatör
Martin Arpåker, dirigent