Födelsedagskonsert på Birgit Nilssons födelsedag – Musica Vitae, Sofie Asplund, sopran, Andreas Brantelid, cello
Några av våra främsta musiker medverkar i denna konsert på Birgit Nilssons födelsedag.
Sofie Asplund, sopran och Birgit Nilsson-stipendiat 2013
Andreas Brantelid, cello
Kammarorkestern Musica Vitae
Andrea Tarrodi, Rokoko
Benjamin Britten, ”Les Illuminations”
Pjotr Tjajkovskij, Rokoko-variationer
Sofie Asplund rolldebuterade föregående säsong som Musetta, i livestreamade konsertversioner av La Bohème från GöteborgsOperan och på samma scen sjöng hon för första gången Waltvogel i den filmade produktionen av Wagners Siegfried. Sofie medverkade även som solist tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under firandet av Stenhammar 150 år och som solist i SVTs Kulturfrågan Kontrapunkt. Säsongen 2019-2020 gästade Sofie Den Norske Opera i Oslo där hon sjöng Gilda i Rigoletto, en roll som Sofie Asplund i pressen höjts till skyarna för. Sofie gjorde även rollen som Susanna i Figaros Bröllop i Göteborg och ett flertal viktiga solistframträdanden, bl.a. Brahms Requiem, under ledning av Christoph Eschenbach med Göteborgs Symfoniorkester, och soloframträdande under Nobelprisutdelningen. Kommande säsong inleder Sofie med titelrollen i världspremiären av Karólina Eiriksdóttirs nyskrivna verk Lisbeta på Alandica, Åland.
Om Sofie Asplunds och Lunds Kammarsolisters bejublade inspelning av bland annat Benjamin Brittens Les Illuminations skrev Lennart Bromander: ”Hennes timbre är personlig och attraktiv och inte minst de höga tonerna i forte har en underbar lyskraft” (Tidskriften Opera 2021)
Sofie har även gjort klassiska musikalroller såsom Maria i West Side Story på GöteborgsOperan och Christine Daaé i The Phantom of the Opera, både på GöteborgsOperan och i Finlands Nationaloperas nya uppsättning där hon rosats av recensenter för sin insats.
Andreas Brantelid föddes i Köpenhamn 1987 av svenska/danska föräldrar. Efter att ha undervisats av sin far Ingemar, gjorde Andreas sin solistdebut vid 14 års ålder i ett framförande av Elgars cellokonsert med Det Kongelige Kapel i Köpenhamn. Idag är Andreas en av de mest eftertraktade musikerna från Skandinavien och kritikerrosas över hela världen för sina personliga tolkningar, unikt färgstarka ”sound” och engagerande personlighet.
Kammarmusikorkestern Musica Vitae
Musica Vitae är orkestern som tar livets musik till den enskilde lyssnaren. Med stringent elegans hanterar stråkmusikerna konstmusikens alla världar. Här ryms barock och romantik likväl som modernism och samtida musik från olika genrer.
Att lyssna till Musica Vitae är intimt och nära, storslaget och färgsprakande dramatiskt. Från hösten 2020 är Benjamin Schmid konstnärlig ledare för ensemblen och tillsammans presenterar man okonventionella musikaliska kombinationer och knyter ständigt nya kontakter med ledande solister, dirigenter och tonsättare, världen över. 2017 svarade Musica Vitae för musiken vid Nobelprisbanketten och en av orkestern och Malin Bromans senaste skivor, Fanny och Felix, fick strålande recensioner och grammisnominerades 2019.
Musica Vitae framträder på små och stora scener i Sverige och utomlands. Internationellt har orkestern välkomnats varmt i bland annat Kina, USA, Grekland, Schweiz, Tyskland och Spanien. Hösten 2018 gjorde orkestern en bejublad turné till Japan och säsongen 2019/2020 firade orkestern sitt 40-årsjubileum. Orkesterns mångsidiga repertoar syns, hörs och recenseras regelbundet i media.
Musica Vitae är en del av Musik i Syd, den regionala musikinstitutionen i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till levande musikupplevelser.
Konserten ges I samarbete med Birgit Nilsson Museum, Musik i Syd & Birgit Nilsson Stiftelsen
Biljettpris 225 kr. Onumrerat.
Köpt biljett kan inte återlösas. Återköp erbjuds endast om evenemanget ställs in eller flyttas.