Dynamiskt vibrerande jazz med Viktoria Tolstoy och Krister Jonsson

Kristallklar, dynamisk, vibrerande, jordnära och inte alltid helt tam är Viktoria Tolstoy – den kanske mest briljanta av alla skandinaviska vokalister.

När hon sjunger är det inte enbart en sång hon tolkar. Viktoria skapar nytt, gestaltar och gör den till sin egen. Det finns ett konstnärligt stråk i Viktoria Tolstoys familj. Hennes morfars farfar var den store ryske författaren Leo Tolstoy. Den unga Viktoria slog ned som en bomb i Stockholms jazzliv med ledande musiker som Svante Thuresson och Putte Wickman. 1994 gjorde hon vid 20 års ålder sin första skiva. Två år senare, med albumet För Älskad, blev hon över en natt Sveriges stora popsensation. Hon gick vidare med att inleda ett samarbete med Esbjörn Svensson, som producerade och skrev musiken till White Russian, det första skandinaviska album som gavs ut på legendariska Blue Note. Vid den tiden samarbetade Viktoria också med Nils Landgren och 2003 följde Viktoria Nils och Esbjörn som exklusiv artist för ACT Records. Sedan dess har hon etablerat sig internationellt som en av de ledande rösterna i dagens jazz.

Tillsammans med sin vapendragare, den mångsidige och mästerlige gitarristen Krister Jonsson, blir det en telepatisk, omtumlande resa mellan allvar och skoj, gråt och skratt.

 

Konserten genomförs i samarbete med Musik i Syd.