Clara och Johannes – En del av Båstad kammarmusikfestival på RAVINEN

”Clara och Johannes”
En del av Båstad kammarmusikfestival på RAVINEN

16.00 RAVINEN, 85 minuter inkl. paus

De tre finalisterna från solistpriset spelar tillsammans.
Clara Schumann Pianotrio op 17
– Paus –
Johannes Brahms Pianotrio nr 1

Alva Holm – violin, Klara Andersson – piano, Daniel Thorell – cello

För BILJETTER, fullständigt program och mer information, se bastadkammarmusik.se

 

Om Kammarmusikfestivalen

2 SIDOR AV SAMMA SAK
Årets festivaltema är inspirerat av alla tvåorna i 2022. I vinter fick vi palindromdatorer som speglade sig och upprepade sig själva, och i sociala medier lekte folk med de datum och klockslag som matchade vårt årtal. 22.02.20.22 skrev vi, eller kl. 22.02 den 22.02. Om vi bortser från talet noll som egentligen är ingenting består detta året bara av 2:or. Vad kan vi använda dem till? Par? Spegelbilder? Två saker som hänger ihop även om de är olika?

Speglingar av vår tid
Så som palindromen speglar sig själva speglar också konsten den tid vi lever i. I år har vi försökt att fånga en intressant tendens som vi ser i musiklivet precis nu. De senaste åren har nämligen flera etablerade musiker börjat behandla befintligt stoff på nya sätt. Gamla klassiker blir plötsligt sedda från en ny sida. Vi har bjudit in några av dessa musiker till Båstad i sommar: Ingfrid Breie Nyhus som har forskat fram ett nytt sätt att spela piano på och Håkon Kornstad, prisbelönad tenorsaxofonist och operatenor i en och samma kropp, duellerar med sig själv i Tenor Battle.

Festivaljubileum och kompositörsjubileum
Vi uppmärksammar två utvalda jubileer. Vi firar vår 30:e festival denna sommar och Helen Jahren, initiativtagare till Båstad Kammarmusikfestival, är med oss under jubileumskonserten Båstad då och Båstad nu. Det andra jubilaren, Hugo Alfvén fyller 150 år och är årets festivalkompositör. Vi följer tre olika spår i Alfvéns liv och verk, som alla kan ses som ”2 sidor av samma sak”.

Folkmusik och konstmusik
I Alfvéns anda står nationalromantiken stark denna sommar. Vi har också låtit olika musiker spelar sina länders musik. Den ungerske stråkkvartetten Kelemen Quartet spelar Bartók medan den tyskfranske cellisten Nicolas Altstaedt spelar Debussy. Det svenska fiolfenomenet Johan Dalene och den norske pianisten Christian Ihle Hadland spelar naturligtvis ett norsksvenskt program. Konstmusikens närmande till folkmusiken utmanas av de två folkmusikerna Lena Willemark och ”slåttepianisten” Nyhus. Och så skall relationerna i Alfvéns liv få en riktig genomgång.

Mannen och kvinnan
I en scen i filmen Balladen om Marie kommer en glad man gående, visslande på ett tema från orkesterrapsodin Midsommarvaka. Det är Hugo Alfvén som spankulerar och därmed raggar han upp målarinnan Marie Krøyer, som är gift med Peder Severin. Triangeldramat är ett faktum. Med förhållandet mellan Hugo och Marie som språngbräda går vi in i psykologins tidsålder, och till Sigmund Freuds Wien i början av 1900-talet. Här dedicerar Arnold Schönberg sin 2:a stråkkvartett till sin fru i smärtsam visshet om att hon faktiskt är otrogen med en annan. Musik av Alma Schindler Mahler, sjungs också på denna konsert. Hon var Wiens femme fatal och konstens musa.

Bildkonsten och ljudkonsten
Alma Schindler kunde diskutera bildkonst med vilken storhet som helst i Wien för hennes far var känd konstmålare. Min egen far, som är arkitekt, sa flera gånger till mig när jag var liten: ”Teckning och musik, Cathi, det är det samma det, vet du”. Jag förstod inte det. Att spela piano var en helt annan sak än att hålla i en blyertspenna? Men förståelsen blev tydlig för mig när jag fick studera för professorn i komposition Bjørn Kruse. Liksom Hugo Alfvén är Bjørn både bildkonstnär och kompositör. Vi har bjudit in honom till Frukostklubben i år för att få veta mer om varför musik och måleri är ”2 sidor av samma sak”.

Konst-ig, natur-lig
Flera konserter kommer att äga rum i hjärtat av Båstads nya kulturhus RAVINEN. Stora fönster släpper in den vackra naturen i konsertsalen. Inne och ute glider in i varandra. Detsamma gör natt och dag. Vi firar Midsommarvaka utomhus i den ljusa sommarkvällen och det blir En timme natt mitt på dagen. Och på så sätt virvlar vi in i det härliga festivalruset omgivna av musiker i toppklass, konst, natur och sommar.

Varmt välkomna, både nya och gamla vänner, till Båstad Kammarmusikfestival.

Cathrine Winnes
Konstnärlig ledare för Båstad Kammarmusikfestival